Assalamualaikum... selamat pagi...
Kakak2, adik2, mak2 nak masak apa lunch ni? Kita bab nak masak apa ni memang pening kepala kan.. kadang2 fikir2 sangat nak masak apa, sudah2nya x masak pun.. samada bahan2 nak masak xcukup atau pun lama sangat fikir, sampai pening.. hehe
Ce tengok kat dapur tu ada x butter, susu cair & tepung jagung? Haa.. kalau ada jom try resepi ni.. creamy butter prawn. Tapi kena ada udang lah kan. Kalau xde udang, ketam pun boleh. Xpun kalau berani nk try ayam ke ikan ke.. Resepi ni Kak Ina dapat dari youtube Anis Nabilah. Kenal x, pengacara masakan tu. Resepi Anis menggunakan ketam. Ni linknya >> Creamy Butter Crabs
Dah cakap banyak sangat ni. Jom kita masak!!
Bahan2:
- sedikit minyak masak
- 3 sudu besar butter
- 4 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 1 tin susu sejat
- 1 sudu besar tepung jagung
- 9 ekor udang galah saiz kecil
- garam & gula secukup rasa
** resepi asal ada daun kari dan cili api. Kak Ina x masukkan sbb x ada & xnak pedas.
Cara memasak:
- Panaskan minyak.
- Masukkan butter. Tujuan dicampurkan kedua2 minyak dan butter ni supaya butter xjadi hitam.
- Bawang putih td ditumbuk dan bawang besar dipotong kecil. Tumiskan kedua2nya.
- Kalau ada daun kari dan cili api, masukkan sekali.
- Bila dah naik bau, masukkan susu cair.
- Masak sehingga menggelegak dan masukkan bancuhan tepung jagung. Tepung jagung tu kena bancuh dgn air dulu tau, jangan main masuk je, nanti berketul2.
- Dan akhir sekali masukkan udang galah...
- Masukkan garam dan gula.. kacau rata..
- Dah siap dahh... mmmmmm... nyumeh2nyaa...
Sebenarnya udang galah ni sepupu Kak Ina bagi perchomaaa saja... Dia tinggal di Bera. Best duduk kampung, sumber makanan keliling rumah. Ikan udang dapat kat sungai, sayur2 belakang rumah je.. Jemu dah kot dia makan udang galah. Hihi.. terima kasih Zuan dan Siti.. Alhamdulillah rezeki anak2 yang sememangnya suka sangat makan udang..
Hoccay... selamat menchobaaa!!
No comments:
Post a Comment