Tuesday, September 1, 2009

Sambal Tumis Ikan Bilis


Bahan-bahan dan cara penyediaannya:

- Panaskan minyak secukupnya.
- Tumis seulas dua bawang putih yang diketuk.
- Masukkan beberapa sudu cili boh. Ikut suka, kalau nak pedas letak lebih. Saya gunakan cili boh Puteri. Adakalanya Maz.
- Masak cili sehingga garing.
- Masukkan sedikit air dan cili sos. << resepi sebenarnya rasanya x letak cili sos.
- Masukkan sedikit asam keping.
- Kemudian masukkan ikan bilis yang telah dibasuh bersih.
- Kacau rata dan tambah garam secukup rasa. Sebab masak masa berpuasa, saya gunakan Megi Cukup Rasa, x isi garam. Itu pun masin juga, sebab ikan bilis yang saya guna banyak garamnya.
- Siap dihidang.

1 comment:

  1. salam, akak, sy tgok resepi terbaru x ada cara penyediaan pon...harap akak masukkan ek..

    ReplyDelete