Bahan-bahan dan cara penyediaan:
Isi sumbat:
- Mayang bawang merah, cili merah dan kobis. Boleh juga masukkan carot, cili benggala dan sebagainya ikut suka.
- Panaskan minyak. Pecahkan 2 biji telur, dan campurkan sekali bahan-bahan yang dimayang.
- Kacau rata-rata. (seperti membuat sandwich telur)
- Apabila sudah masak, sumbatkan ke dalam perut sotong.
Sotong sumbat:
- Panaskan sedikit minyak.
- Tumis bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk (boleh juga dikisar, tetapi kurangkan air)
- Masukkan sedikit cili boh. Tumis sebentar dan kemudian masukkan sesudu besar rempah kari. - Tambah sedikit air dan masak hingga menggelegak.
- Akhir sekali, masukkan tomato, garam secukup rasa dan sotong yang telah disumbat.
* Sotong tidak perlu dimasak lama supaya tidak menjadi liat dan keras.
No comments:
Post a Comment