Mee Sup yang paling sempoi. Dah suntuk nak berbuka, tiba-tiba hubby cakap nak makan mee sup. Nak letak ayam atau seafood x sempat nak defroze, terpaksa lah letak telur... ;-)
- Mula-mula celur mee
- Panaskan sedikit minyak
- Tumis bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga.
- Agak-agak dah naik bau, tumiskan pula bawang putih, bawang merah dan halia yang dikisar halus.
- Lepas bahan tumis kekuningan, masukkan air. Nak cepat, masukkan air masak.
- Masukkan awas-awas ikut suka:- ayam / daging / seafood / telur
- Bila dah masak, masukkan garam secukup rasa.
- Masukkan bawang goreng dan hirisan daun sup.
- Tuang kuah ke atas mee... Siap!
* Untuk tambah sedap, hidangkan bersama sambal kicap.
Cara membuat sambal kicap:
- Seulas / dua bawang putih ditumbuk / dikisar halus.
- Masukkan ke dalam mangkuk, tambahkan kicap dan sedikit air masak.
- Kacau rata. Siap!
No comments:
Post a Comment