Followers

Tuesday, October 18, 2011

Sambal Sotong Belacan


Kak ina kan.. jarang sangat masak pedas... bukan lagi jarang, boleh kata once in a blue moon... Huhu.. So, masak sotong ni konon nak pedas lagi kaw lah... sekali sama je, xpedas pongg...

-Mula-mula, basuh cili kering... Kak ina x rebus pun.. kak ina potong kecil2 dan basuh je bawah air untuk buang bijinya...
- Lepas tu kisar cili kering tadi dengan bawang putih, bawang besar dan belacan..
- Tumis bahan kisar... sampai pecah minyak, kak ina masukkan sedikit air (bertujuan nak bagi berkuah sikit), garam dan gula secukup rasa...
- Dah gelegak, masukkan sotong. Kacau kejap @ sampai mata sotong masak.. Haha... *sotong kalau masak lama2 dia jadi keras...
- tu je la resipi orang xpandai masak... xde hias2 pun.. hidang, ngap!

No comments: